...
 

Yayladan Lezzetler

Sepetim 0

Alışveriş sepetinizde ürün yok

Çam Balı 850 gr Cam Kavanoz

Stok kodu: 008
₺180,00

Arılarım dört mevsim MiLAS Marçal Dağı eteğindedir.Çam ormanları ile kaplı olan bu alan aynı zamanda birbir çeşit yayla bitkiside vardır.Özellikle geven , kekik  ve püren ,çam ağırlıklıdır.Hiç şeker ve ilaç kalıntısı olmayan ballarımda ,hava kirliliği ,egzos dumanı olmayan bu yayladan kendi ailem için ürettiğim balların fazlasını satıyorum.Kışın arılarıma şeker yada bal mumu yerine ballı petek bırakıyorum.iKLİMİN ILIMAN olmasından buda yeterli oluyor.Bu yıl çam balı,geven-kekik yayla balı peteklerini birlikte sağım yaparak aromasını zenginleştirdim.Çok güzel ve oldukça kaliteli ,tadı ve kokusu olan,besin değeri yüksek bal karışımı elde ettim.

ÇAM BALININ FAYDALARI
Çam ağaçlarında yaşayan bir kısım canlıların, yani basra'nın (örneğin çam pamuklu koşnili) salgıladıkları bal şebnemi (bal çiçeği= basıra) denen tatlı maddeler, balarıları tarafından toplanarak değişikliğe uğratılır.
Çam balının oluşumu iki aşamada gerçekleşir:
1. Aşama -Önce, basra denilen canlı, onbinlercesi biraraya gelerek topraktan ağacın gövdesine tırmanır ve orada yaşamaya başlar. Bu sırada ağaçların cephelerinde beyaz pamuk benzeri tomarlar meydana getirirler. Bu, insan gözüyle kolayca görünür. Yaz aylarına, Ağustos' a doğru basra canlısı çam ağacının özünden elde ettiği ettiği beyaz ve renksiz bir salgı oluşturur. Bu salgı ağacın gövdesinde ince bir ip gibi sallanır.
2. Aşama: Kovana bal taşıyacak arılar çam ormanlarında dolaşır ve yukarıda bahsedilen, çam ağaçlarının gövdesindeki çam özlü salgıyı alırlar. Arılar, bünyesindeki salgılarla bu ham haldeki çam balını işleyip kovana taşır. Peteklerdeki gözlere işçi arılar tarafından yerleştirilir.
Dünyadaki çam balı üretimin %90'ı Türkiye'de yapılmaktadır. Kalitesi, aroması ve içerdiği zengin besin maddeleriyle Çam Balına yurt dışından büyük bir talep vardır.Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir. Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur. Besin yüksek olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Çam balı, kristalizasyona dayanıklılığı ve önleyici özelliği ile, tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde (örneğin dondurmalarda) bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına, ve önemli ihracat potansiyeline sahip bir üründür. Ülkemizin akciğeri sayılan zengin orman bölgelerinin doğal ürünüdür.
Çam balı diğer balların aksine çiçeklerden toplanan nektarlardan değil, arıların çam ağaçları üzerinde oluşan reçineleri işleyerek elde ettikleri salgı balı türüdür. Öncelikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir. İlkbahar - sonbahar aralıklarında işlenir. Koyu bulanık kahverengi renkte, keskin bir tadı ve çam ağacına özgü rayihası vardır.
Çam balının solunum yollarına, sindirim sistemine olan olumlu etki ve faydaları tıpta kabul görmüştür. Her sabah bir bardak ılık su ile karıştırılarak aç karnına içildiğinde, kilo verdirme özelliğine sahiptir.